Wednesday, April 24, 2013

Kolestrol....anda patut bimbang akannya.

Hari ni terbaca lagi artikel pasal Kolesterol. Artikel ni menarik untuk dikongsi bersama pembaca....

Apa itu kolestrol?

Kolesterol, salah satu bahan yang menjadi punca utama kepada masalah peyakit jantung. Apabila kandungannya tinggi di dalam darah, ia berpotensi melekat pada dinding salur darah. Ini akan membuatkan salur darah mengecil dan akhirnya boleh tersumbat. Proses ini dikenali sebagai atherosclerosis. Sekiranya berlaku pada arteri yang ke jantung, kesannya adalah penyakit jantung.

Apabila berlaku di otak, kesannya adalah strok. Selain dari jantung, kolesterol juga dikaitkan dengan masalah pendengaran, pengelihatan dan juga kecerdasan minda seseorang. Semua ini berkaitan dengan atherosclerosis. Gangguan yang menyebabkan penyediaan nutrient dan oksigen yang tidak mencukupi untuk organ-organ tersebut.

Kolesterol, bersifat lembut dan berminyak, tidak berbau. Hadir pada setiap bahagian badan, terutamanya di dalam otak (dengan membentuk 11% dari berat keringnya), sistem saraf, kulit, hati, usus, limpa dan hormon sex. Jadi, manusia memerlukannya di dalam proses biologi. Cuma tak boleh pada jumlah yang terlalu banyak. Menjadi lumrah, setiap unsur pada makanan perlu ada had pengambilannya.

Di dalam badan manusia sendiri, kolesterol dihasilkan oleh hati di antara 800 hingga 1000 mg sehari. Pengambilan dari makanan dikatakan sangat kecil pengaruhnya terhadap peningkatan kepekatan kolesterol badan. Namun, mengikut apa yang disarankan oleh pakar kesihatan Amerika, pengambilan harian perlu dihadkan kepada 300 mg sahaja.

Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2013/04/apa-itu-kolestrol.html#ixzz2RMYS3oyy


Ayah kami juga mengalami masalah kolesterol suatu masa dahulu. Memang setiap bulan beliau akan ke klinik untuk medical check up kadar kolestrol dalam badan. Semenjak mengamalkan VCO Catalyst sudah hampir setahun, kini kolestrol beliau kembali normal. Badan tidak mudah letih....dan lebih bertenaga sebelumnya. 
Perubahan itu tidak hanya kerana VCO semata-mata, tetapi berkat percaya kepada ALLAH s.w.t dengan memberi jalan yang lebih baik untuk kita berusaha. Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...